divendres, 3 de febrer del 2012

MOR WISLAWA SZYMBORSKA, LA GRAN POETESSA DE POLÒNIA

Aquesta setmana ha mort Wislawa Szymborska la poetessa més coneguda de Polònia que va haver d'esperar fins a la concessió del Nobel el 1996 perquè la seva obra arribés a la resta del món.

Va destacar per una poesia plena d'humor i pel seu hàbil joc de paraules, present des del seu primer poema, Buscant una paraula, publicat en un diari el 1945. Durant la invasió nazi del 1939 va ser obligada a fer treballs forçats a les línies fèrries, cosa que no va impedir que continués els seus estudis en centres il·legals durant el període de guerra. Posteriorment cursaria Literatura i Sociologia a la Universitat de Cracòvia, on va residir fins a la seva mort.

Va publicar més de 20 volums de poesia, entre ells Vista des d'un gra de sorra, La gent en un pont, i Sons, sensacions i pensaments.
Els seus poemes van inspirar generacions de polonesos, i per exemple Amor a primera vista, va servir al director de cinema Krzysztof Kieslowski com a arrencada per a la seva pel·lícula Vermell.

Deixa un llegat d'una vintena de poemaris en què hi aboca reflexions filosòfiques sobre les principals qüestions morals de la nostra època: la memòria, la bellesa, la condició humana, l'odi, el terror, veritables tractats metafísics amb una empremta d'ironia, humor i lirisme.

Per aprofundir en la seva obra cliqueu aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada