divendres, 7 d’octubre del 2011

TOMAS TRANSTRÖMER, PREMI NOBEL DE LITERATURA 2011

Tomas Tranströmer, poeta traductor i crític suec, nascut el 1931 a Estocolm, ha estat guardonat amb el Premi Nobel de Literatura 2011.
"Ha estat nomenat perquè a través de les seves imatges denses i translúcides, ens dóna nous accessos a la realitat", ha dit el portaveu dels premis.

L'antologia El cielo a medio hacer (2010), formada per 13 llibres de poemes escrits entre 1954 i el 2001, és la seva obra més coneguda.

Altres obres seves són: Para vivos y muertos (1989), El gran enigma (2004), entre d'altres.

Abans del Nobel havia guanyat els premis Bonnier de poesia, el premi Internacional Neustadt de literatura, l'Oevralids, el Petrach d'Alemanya, i el guardó suec del Fòrum Internacional de la Poesia.
La seva obra poètica ha estat traduïda a cinquanta idiomes.

A la Biblioteca de Súria trobareu el llibre La plaça salvatge. Aquest llibre inclou els poemes escrits en llengua sueca i la corresponent traducció al català.

Sobre el seu estil la contraportada del llibre diu: "La poesia de Tomas Tranströmer neix d'una tensió constant entre la llum i la fosca, d'un conflicte entre forces contraposades: en la paraula, en la natura, en l'home. A través d'una poètica rica en imatges, molt a prop del surrealisme, sempre surt a la superfície un llamp inesperat que tot ho vivifica. La psicologia, la metafísica i la tradició literària són els altres eixos sobre els quals descansa la seva obra, una de les més importants de la lírica contemporània".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada