dijous, 1 de setembre del 2011

50 ANYS DE LA DIVISIÓ D'UN POBLE: EL MUR DE BERLÍN

El passat 13 d'agost es va commemorar el 50è aniversari de la construcció del Mur de Berlín.


La construcció del Mur de Berlín va tenir lloc la nit del 12 al 13 d'Agost de 1961. Inesperadament, milers de soldats de la República Democràtica Alemnaya van tancar els carrers i les vies ferroviàries que portaven a Berlín oest. Les tropes soviètiques estaven preparades per a actuar en cas de necessitat i eren presents a tots els passos fronteres. Totes les connexions viàries entre les dues parts de la ciutat van ser interrompudes. Immediatament va començar la construcció del mur, tot i que un primer pas va ser la col·locació de filferro espinós al llarg de tot el perímetre de Berlín Oest.

Les autoritats de la República Democràtica Alemanya van justificar la construcció del Mur per a controlar la fugida de ciutadans alemanys de l'est a l'oest, quan en el fons el que van fer va ser evitar directament l'entrada a l'Alemanya Federal des de la part oriental que ells controlaven.

El que va començar com una barrera amb filferros es va convertir ràpidament en una sèrie de murs de formigó i torres de control, custodiats per guàrdies armats. El mur que dividia el Berlín Oriental del Berlín Occidental i aquest de la resta de la República Democràtica va arribar a tenir una longitud de més de 120 quilòmetres.

La construcció de formigó armat tenia una altura de 3,6 m i estava format per 45.000 seccions independents de 1,5 m de longitud. A més, la frontera estava protegida per una tanca de tela metàl·lica, cables d'alarma, trinxeres per a evitar el pas de vehicles, una barrera de filferro de pues, més de 300 torres de vigilància i 30 búnkers.

Els soldats encarregats de les fronteres tenien ordre de disparar, és a dir, que havien d'evitar els intents de fuga amb tots els mitjans possibles, inclosa la mort del fugitiu.

Els alemanys orientals es van fer amb el control del pas fronterer de Friedrichstrasse conegut com Checkpoint Charlie, mentre les potències occidentals van controlar els passos de Helmstedt i Dreilinden.

Més de 100.000 habitants de la RDA van intentar fugir a través de la frontera que separava les dues Alemanyes i a través del Mur, que dividia la ciutat de Berlín.


Encara es discuteix sobre el nombre total de víctimes mortals, però, almenys van ser 136 les persones que van perdre la vida intentant passar el Mur, segons el Centre d'Investigació Històrica de Potsdam. Però, a més, 100.000 persones van intentar fugir. Només 5.075 ho van aconseguir i almenys 70.000 van ser durament perseguides per l'antiga RDA.

El mur va caure la nit del 9 al 10 de Novembre de 1989, després de més de 28 anys. Antecedents d'aquesta obertura són les manifestacions de protesta dels mesos anteriors i l'exigència de lliure circulació de persones per part dels ciutadans orientals; així com l'emigració creixent ca a l'RFA a través de les ambaixades occidentals situades a capitals de l'Europa de l'Est (especialment les de Praga i Varsòvia) i a través de les fronteres obertes entre Àustria i Hongria.

A la Biblioteca trobareu el llibre:

La caida del muro de Berlín : 10 de noviembre de 1989, de Brian Williams, publicat per l'editorial Everest.
Es tracta d'un llibre de caire divulgatiu, apte per a qualsevol tipus de lector, joves i adults. El text és entenedor. Conté informació detallada, fotografies, mapes, cronologies, etc. dels fets més importants que descriu.
Pertany a la col·lecció "Fechas para la historia", una col·lecció de 10 títols que tracten els fets històrics més rellevants al llarg del temps, com el descobriment d'Amèrica, l'arribada de l'home a la lluna, o l'atac a les Torres Bessones, entre d'altres.

Per aprofundir més en la temàtica de la situació d'Alemanya i del mur de Berlín, a la Biblioteca també trobareu altres manuals de la història d'Europa i d'Alemanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada