dijous, 10 de març del 2011

ELISABET EIDENBENZ : UNA VIDA DEDICADA ALS ALTRES

El dilluns 7 de Març es va dur a terme la presentació del llibre: Elisabeth Eidenbenz : més enllà de la Maternitat d'Elna, a càrrec de la pròpia autora, la historiadora catalana Assumpta Montellà.

Aquest acte s'emmarcava dins dels actes que s'han dut a terme a la població de Súria per tal de commemorar el Dia Internacional de la Dona.

El llibre explica la vida d'Elisabeth Eidenbenz, infermera i mestre fundadora de la Maternitat d'Elna.

Va néixer el 12 de juny de 1913 a Wila, població propera a Zuric. Filla d'un pastor protestant luterà. Va estudiar la carrera de Magisteri, i als 19 anys va traslladar-se a Dinamarca a fer de mestra.

Més endavant, va participar com a cooperant amb el Servei Civil Internacional (SCI) a la Guerra Civil Espanyola. Posteriorment, va fundar la Maternitat d'Elna (1939), on va salvar la vida a 597 infants, fills de refugiats republicans, que es trobaven reclosos al camp d'Argelers. L'etapa de la Maternitat va ser molt important per ella, i la que més la va marcar.
Un cop tancada la Maternitat, després de la Segona Guerra Mundial, va tornar a ser requerida pel Servei Civil Internacional, aquest cop a Viena, on va exercir la seva tasca pedagògica amb un grup de dones dels sectors més marginats, per tal d'aconseguir la seva reinserció laboral.


Actualment Elisabeth Eidenbenz té 97 anys i viu en una residència de Zuric. És una dona de caracter fort, "germànic" tal com diu l'autora, que ha lluitat al llarg de la seva vida per posar en pràctica els seus ideals, la generositat, la solidaritat, el pacifisme i el treball en equip. Va viure en període de guerres (en total quatre: la Primera Guerra Mundial de nena, la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial, i la Guerra freda), la qual cosa va fer que s'enfortissin aquests ideals.

Tal com ella diu en el llibre:"De nena ja vaig aprendre el significat de les paraules llibertat, igualtat, solidaritat, de jove vaig lluitar per defensar-les i ara de gran continuo pensant que cal preservar-les per arribar a una societat més justa, més humana i sobretot més pacífica. Continuo reivindicant les mateixes coses que l'any 1937, que ningú sigui jutjat ni pel seu origen, ni pel color de la seva pell, ni per la seva llengua, ni pels seus ideals... que els recursos del món es reparteixin equitativament, perquè a ningú no li falti el menjar, perquè les religions no siguin barreres, perquè a ningú li trepitgin la dignitat. A tot això no hi he renunciat ni hi renunciaré mai, seguré defensant-ho fins al dia que em mori. Aquest és el meu catecisme vital".

L'acte va ser presentat per la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Súria, Encarna Mata. I, la quarantena de persones assistents, van poder gaudir de les paraules de l'autora, l'Assumpta Montellà. Sempre és un plaer escoltar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada